Το γαλακτομπούρεκο της Αποκριάς

Τριώδιο και πολλοί από εμάς ξεφαντώνουν στους ρυθμούς της Αποκριάς. Μου έχει λείψει η Πάτρα και το Καρναβάλι της. Αν κάποιος δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει ξεφάντωμα, κέφι, χορός και Αποκριά.  Δεν κυνηγούν μόνο ένα βραβείο. Ο στόχος είναι η διασκέδαση και φυσικά η εμφάνιση και η συμμετοχή στα δρώμενα. Τέτοιες μέρες η Πάτρα γίνεται μια συντροφιά, ένα απέραντο night club. Γεμίζει χρώματα, μουσική και πάνω από όλα το βασικότερο συστατικό για την επιτυχία της συνταγής. ΚΕΦΙ!!! Υπόσχομαι να σκαλίσω τα άλμπουμ των αναμνήσεων και όλο και κάποιες φωτογραφίες θα ξετρυπώσω από εκείνα τα γεμάτα ζωντάνια, κέφι και διασκέδαση χρόνια. Χορός, τραγούδι και ένα αδιάκοπο πήγαιν' έλα στους δρόμους της πόλης νύχτα-μέρα όλο το διάστημα που διαρκεί η Αποκριά.
Πάρτυ παντού! Στα σπίτια, στα club, στις καφετέριες, στα νυχτερινά κέντρα, στους δρόμους. Και οι μεζέδες, τα γλυκά της εποχής και τα ποτά στο φόρτε τους.
Θυμάμαι η γιαγιά τέτοιες μέρες πάντα δημιουργούσε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με τις μαγικές μυρωδιές των γλυκών και των εύγευστων πιάτων που ετοίμαζε. Αγαπημένα γλυκά, το γαλακτομπούρεκο
και το κανταΐφι. Λατρεμένα πιάτα τα φρυγαδέλια, η τυρόπιτα, η σπανακόπιτα και το παστίτσιο.
Χθές, αισθάνθηκα έντονη την ανάγκη να τρατάρω την γεύση μου με εκείνο το αξεπέραστο γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς. Άνοιξα το μαύρο βιβλιαράκι της και πριν η ώρα χτυπήσει οκτώ το βράδυ, γευόμουν την γωνία. Είναι τόσο απλή η διαδικασία που δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας και για τον πιο άπειρο ζαχαροπλάστη να μην απολαύσει το καταπληκτικότερο γαλακτομπούρεκο στον κόσμο.
Χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
1 λίτρο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
3/4 της κούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
5 αυγά
200 γραμ, βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού
1 βανίλια

Ξεκίνησα ετοιμάζοντας το σιρόπι για να εχει κρυώσει καλά όταν βγάλω το γλυκό από το φούρνο.
Βράζουμε σε κατσαρολάκι τις δυο κούπες νερό με τη ζάχαρη για 7-8 λεπτά (για να έχει την σωστή πυκνότητα) αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το γάλα με τη 1 κούπα ζάχαρη και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη ή σιλικονούχα κουτάλα ριχνουμε το σιμιγδάλι σα βροχή για να μην σβωλιάσει και τις βανίλιες. Όταν αρχίζει η κρέμα να κάνει φουσκαλίτσες,  την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να εσωματωθεί στην κρέμα. Χτυπάμε τα ασπράδια (με μια υποψία αλατιού) σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε κτυπώντας τους κρόκους έναν - έναν.
Ανακατεύοντας καλά αλλά απαλά προσθέτουμε τα κτυπημένα αυγά στην κρέμα. Το μίγμα μας είναι έτοιμο.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ, απλώνοντας καλά βούτυρο σε κάθε ένα από αυτά. Στρώνουμε το μίγμα μας και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης καλά βουτυρωμένα. Χαρακώνουμε την επιφάνεια και...
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για τα πρώτα 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 170 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 ακόμη λεπτά (εγώ το ψήνω με αέρα).  Αν ο φούρνος είναι δυνατός, μπορεί να υπάρξει ανάγκη να το καλύψουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το σιροπιάζουμε προσέχοντας να πάει το σιρόπι παντού (εγώ το ρίχνω κουταλιά-κουταλιά, χωρίς να σκέφτομαι το χρόνο... γιατί η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική είναι δημιουργία και αγάπη.)
Αν αντέξετε περιμένετε να κρυώσει πριν το κόψετε, εγώ δεν αντέχω.

1 σχόλιο: