Ρεβίθια στη γάστρα

Παρασκευή αύριο και τηρώντας τις οικογενειακές συνήθειες, το μενού περιλαμβάνει φαγητά λαδερά ή όσπρια. Αγαπημένη πρόταση που έρχεται από την Μηλέικη κουζίνα είναι τα ρεβίθια στη γάστρα. Τα ρεβίθια και νόστιμα είναι και ποικιλία συνταγών μπορείτε να βρείτε για να τα μαγειρέψετε αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυσικών πεπτικών ινών που βοηθούν στην αποκατάσταση εντερικών δυσλειτουργιών  και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Είναι πλούσια σε Βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C σε  φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία.  Σύντομα θα σας δώσω και την καταπλητκική συνταγή για φαλάφελ της γιαγιάς. 
Υλικά
250 γραμ. - 300 γραμ. ρεβίθια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2-3 ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά σε κομματάκια
Λίγη καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
Μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι
1 φλυτζάνι του τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
λάδι
Οδηγίες
Βάζουμε τα ρεβίθια, από το προηγούμενο βράδυ, στο νερό με σόδα να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα, τα βράζουμε στη χύτρα περίπου 40 λεπτά και τα σουρώνουμε. Αν έχουμε βάλει ρεβίθια με το φλοιό τους, τα τρίβουμε να φύγει όσο γίνεται.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, με την πιπεριά, να μαλακώσουν και προσθέτουμε  το σκόρδο, λιωμένο, μαζί με το καρότο. Σβήνουμε με τη ντομάτα, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και τ' αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Στο τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο και το μαϊντανό.
Απλώνουμε τα ρεβίθια σε μια γάστρα ή άλλο πυρίμαχο σκεύος με σκέπασμα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα λαχανικών που ετοιμάσαμε. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170ο C για 2 ώρες περίπου.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος ψησίματος, ξεσκεπάζουμε να πάρει λίγο χρώμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου